Tim de Graag | Architect | Title of a test page
Tim de Graag architecture portfolio
Tim de Graag, Portfolio, architecture, rehabilitation, transformation, heritage, vacancy, design
17043
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17043,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Title of a test page

layout

Location

University Campus Eindhoven

The campus of the Dutch technical university of Eindhoven is located close to the railway station of the city. Most students arrive by public transport and walk or bike to the campus where a large modernistic building stands out. One day the mainbuilding of this University was designed as heart of the campus. It used to be a place where students met and where public functions were accommodated. The highrise was suited as a house for fast growing faculties which would ultimately leave for an own building. This implied a universal use of space and a flexible structure. Therefore the concrete structure of the building was designed as an extremely rigid grid made from standard elements.

Basically the mainbuilding was designed for radical changes in the future and now, almost 50 years later it is time to give the building a new purpose to prove the flexibility it always pretended to have.

Flexibility

Empty section. Edit page to add content here.

The role

On the west of the Mainbuilding the ‘Auditorium’ can be found. It is the place where students follow lectures or enjoy their meal. Just east of the mainbuilding a new library was recently build. This building offers common working space and is popular among students. The question rised which role the former mainbuilding could get between those two important and dominant buildings on the campus. Moreover the Technical University has the goal to transform the modernistic icon of the campus into a sustainable and representative faculty building.

Empty section. Edit page to add content here.

Every day hundreds of students move from the new library to the Auditorium through the existing structure of bridges on the first floor level. While doing this they cross the lowrise of the mainbuilding. This offers a unique chance to create a trilogy as heart of the campus. The three lowrise buildings could operate all together because of their public character. This proposal suggests a transformation in line with the original ideas. An open field with cylindrical shaped columns pops up as a transparant and spatial working landscape on both sides of the huge concrete table structure. Thanks to (partly) natural ventilation and daylight domes on the roof it is possible to create a pleasant and divers working environment.

A trilogy

Autonomy

The high-rise will belong to the faculties of Industrial design and Industrial Engineering & innovation Sciences. In this way the high-rise and low-rise of the Mainbuilding can function autonomously which makes an expensive breakthrough through the old concrete table-structure unnecessary. 

A part of this project was a theoretical research about the relationship between the addition of high-tech sustainable equipment and the classic strive of architects for beauty in for instance rhythm, proportion, symmetry, texture or shape. Beauty was already described as one of the main tasks of the architect by Vitruvius before the christian era and ever since the discussion about beauty has been important in the architectural debate. The ideas about beauty, tectonics and architecture in general have always been supported by technological development. Inventions like cast iron, insulation, the elevator or reinforced concrete changed the architectural language for good and led to new definitions of beauty. For instance definitions like transparency and slenderness got a stronger position in the architectural debate after the invention of the steel skeleton and float glass.

Research

Sustainability & architecture

In this case the addition of solar panels, ventilation ducts, louvres or double façade constructions to create a sustainable building, puts pressure on definitions of beauty like transparency, slenderness, symmetry or rhythm. In order to design a transparant and delicate facade which fits the ideas of the modernists the possibility to combine and design sustainable equipment was researched. It resulted in a proposal which combined a flexible climate screen, openable solar panels and a light shelve which guided the windforce on the facade to the construction in order to reduce the dept of the profiles of the curtain facade.

Empty section. Edit page to add content here.