Tim de Graag | Architect | Transforming the 520
Tim de Graag architecture portfolio
Tim de Graag, Portfolio, architecture, rehabilitation, transformation, heritage, vacancy, design
17406
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17406,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_popup_menu_push_text_right,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Location

De Seattle 520 is een burg over Lake Washington die de oost oever met het centrum van de stad verbindt. Het is een belangrijke verbinding met Bellevue, Kirkland en Redmond.

Wegens hoge onderhoudskosten, schade en de noodzaak voor extra rijbanen wordt de brug in 2014 gesloten. In 2012 werd een prijsvraag uitgeschreven om innovatieve strategieen te ontwikkelen om de brug een nieuwe functie te geven. Een duurzame oplossing was daarbij een van de belangrijkste opdrachten.

Concept

De huidige brug heeft de potentie om een breed scala aan functies te bieden die momenteel niet te vinden zijn in het centrum van de stad. Met een prachtige uitzicht op het omringende landschap en een uitstekende bereikbaarheid is het mogelijk diverse functies onder te brengen op de voormalige snelweg. Een groene corridor biedt toegang tot ruimtes voor (water)sporters, vissers, muzikanten, artiesten en surfers. De brug wordt een grote groene strip als uitbreiding van de huidige stad en wordt verbonden met een hoogwaardig openbaar vervoer netwerk. Het transformeren van de brug in een voetgangers en fietsers zone, met beperkte toegang voor voertuigen creëert een schone en gezonde omgeving voor recreatie.

Concept

Vandaag de dag is de herbestemming van grote ongebruikte infrastructurele objecten een belangrijke opdracht om onze leefomgeving te verbeteren. In het bijzonder in een economische crisis zijn goedkope, milieuvriendelijke en haalbare oplossingen een must. De eerste stap in het verminderen van de CO2 uitstoot, was het hergebruiken van zoveel mogelijk materiaal op de bestaande brug. Daarom werd de drijvende brug op zijn plaats gelaten. Dit betekent dat de brug niet uit elkaar gehaald hoefde te worden, niet getransporteerd hoefde te worden en bovendien dat de 77 ton zware ankers niet gelift hoeven te worden. Een grijs water systeem werd voorgesteld voor irrigatie en zonnepanelen voorzien de brug van elektriciteit voor verlichting.

Project informatie

Locatie: Seattle, USA
Jaar: 2012
Opdracht: Internationale prijsvraag
Lengte: 2,4 km
Type: transformatie
Functie: mix
In samenwerking met Marco Notten