Tim de Graag | Architect | House 20×3
Tim de Graag architecture portfolio
Tim de Graag, Portfolio, architecture, rehabilitation, transformation, heritage, vacancy, design
17361
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17361,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_popup_menu_push_text_right,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Locatie

Zierikzee is een klein Zeeuws stadje aan de Oosterschelde. Het wordt gekenmerkt door historische details die doen herinneren aan de glorie dagen van het vissersdorp.

De historische haven ligt enkele minuten van het stadscentrum en wordt omringd door monumentale panden die overeenkomsten vertonen met de grachtengordel van Amsterdam. Hier staat een klein wit bakstenen pandje uit de 18e eeuw al enkele jaren leeg als gevolg van haar matige staat en gecompliceerde, smalle plattegrond.

A cheap house

Tijdens de aanleg van de kavels werd belasting geheven naar de breedte van een woning, in plaats van de oppervlakte. Het ultieme goedkope huis was daarom slechts drie meter breed. Nu rijst de vraag hoe een historische huls met een gebrek aan daglicht die slechts 20 bij 3 meter is, getransformeerd kan worden in een moderne woonplek.

A concept

Het ontwikkelen van een concept voor dit pand begon met het identificeren van de verschillende bouwfases. Het oudste gedeelte van het pand wordt anders behandeld dan de jongere aanbouw. Door een T-vormige trap met kwart te introduceren kan een efficiënte en spannende route door het huis worden gecreëerd. Het interieur van het pand heeft geen historische artefacten meer nadat het in de jaren zeventig compleet getransformeerd werd. De flexibele plattegrond past bij het dubbele bestemmingsplan van het pand. De begane grond wordt gebruikt als studio en zou later kunnen dienen als kantoor of winkel ruimte. De eerste verdieping huisvest de woonkamer en biedt een prachtig uitzicht op de historische haven. De jongere aanbouw wordt onderverdeeld in kamers en bevat twee nieuwe daklichten om daglichttoetreding en natuurlijke ventilatie te verbeteren.

Length vs. width

Tijdens de conceptontwikkeling werd de lengte van het pand beschouwd als een intrigerende ontwerp mogelijkheid. In welk huis is het mogelijk om een keuken van meer dan 5 meter lang te maken, een trap van meer dan 7 meter lang of een zichtlijn van ruim 20 meter?

An intervention

Nadat het pand gestript was, bleek dat het rijksmonument vele veranderingen ondergaan had sinds haar oprichting. Functionele evolutie en vele reparaties hebben tekens achtergelaten op de muren van het gebouw. Het doel van deze nieuwste interventie is om het verschil tussen historische huls en hedendaagse elementen te verduidelijken. Het materiaal dat overgebleven is wordt geconserveerd en kan niet verward worden met nieuwe eigentijdse elementen. De ontbrekende onderdelen zijn niet vervangen door een valse interpretatie van wat er ooit geweest zou kunnen zijn, maar zijn ontworpen als een sober hedendaags interieur dat in contrast staat met de historische envelop. Het interieur voldoet aan de eisen van de 21e eeuw, zodat het gebouw voor lange tijd gered is van de leegstand.

Material palette

Het interieur van het gebouw is gematerialiseerd in natuurlijk massief eiken, wit stucwerk en zwart stalen elementen. Het materiaalgebruik versterkt het contrast tussen de historische huls en het nieuwe interieur. De sobere, rustige en eigentijdse sfeer past bij de wensen van de bewoners. De details zijn rigide en bevatten onder andere een plinten, minimale kozijnen en daklichten in het vlak van het stucwerk.

Project information

Locatie: Zierikzee (NL)
Klant: particulier
Periode: 2014 – 2016
Netto vloeroppervlak: 130m2
Aannemer: Bouwbedrijf Quant
Installaties: Saman groep

Meubelmaker: Casper Rutges
Fotografie: Joep Rutgers
Status: gebouwd

Posts about this project