Tim de Graag | Architect | Zierikzee
Tim de Graag architecture portfolio
Tim de Graag, Portfolio, architecture, rehabilitation, transformation, heritage, vacancy, design
173
archive,category,category-zierikzee,category-173,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Zierikzee

October

[layerslider id="20" align='center']

 

[vc_row][vc_column width='1/6'][/vc_column][vc_column width='2/3']

House 20×3 in Zierikzee has been rewarded the 2016 Daylight Award in the category <1000m2. The award ceremony took place in the International Tax Centre in the Dutch city of Leiden. The jury praised the thoughtful approach on the existing section and appreciated the clever routing, the sightline all the way through the building and the position, size and proportion of the roof-lights.

"Architecturally seen it created extraordinary and subtle differences in light and shadow in the heart of the house"

 

The official statement of the jury can be found here.

[/vc_column][vc_column width='1/6'][/vc_column][/vc_row]

July

[layerslider id="18" align='center']

[vc_row][vc_column width='1/6'][/vc_column][vc_column width='2/3']

I am very pleased to announce that House 20×3 in Zierikzee has been nominated for the biannual award for exemplary and innovative use of daylight in buildings. Last week House 20×3 was visited by all six members of the jury, which is led by Alexander Rosemann this year, Professor of Building Lighting, and got nominated as one of the two final candidates in the category below 1000m2. The winner of the Daylight Award 2016 will be announced on Thursday the 6th of October in Leiden, The Netherlands. The official statement of the jury can be found here.

[/vc_column][vc_column width='1/6'][/vc_column][/vc_row]

November

[layerslider id="15" align='center']

 

[vc_row][vc_column width='1/6'][/vc_column][vc_column width='2/3']

The transformation of the narrow monument in Zierikzee reached its final phase. The roof-lights have been installed, the building has been insulated, the roof has been re-newed and a completely new installation has been constructed. Next week the interior walls will be covered with plaster and before christmas the steel window frames and the kitchen will be installed.  The project will be finished with the oak floor in the beginning of January. These pictures show the latest status of the project.

[/vc_column][vc_column width='1/6'][/vc_column][/vc_row]

August

[layerslider id="13" align='center']

 

[vc_row][vc_column width='1/6'][/vc_column][vc_column width='2/3']

These latest photographs of the old house in Zierikzee reveil the current state of the project. The building has been stripped down and the truth behind the plasterboard walls have been revealed. A mix of bricks from many different era’s show the rich history of the building. An old newspaper was found in between old walls proving the construction works that took place in the seventies. Now that the building has been stripped down to its wooden and brick core, the simplicity and beauty of the building becomes evident. Especially on the first floor the sharp light penetrates the building in a beautiful way, making clear shapes and deep shadows on the old wooden floors. Construction work by Bouwbedrijf Quant will continue in the first week of September by demolishing a recent chimney and by installing sky-lights in the renewed roof.

[/vc_column][vc_column width='1/6'][/vc_column][/vc_row]

May
 

[layerslider id="9" align='center']

 

[vc_row][vc_column width='1/6'][/vc_column][vc_column width='2/3']

After getting positive feedback of the heritage commission on the residential transformation in Zierikzee, it is time to consider final design solutions. Especially the wall next to the T-shaped staircase, the steel window frames and the sightline through the building were researched using a physical model of the building. [/vc_column][vc_column width='1/6'][/vc_column][/vc_row]